Mastopexie (lifting mamar)
Operatia de mastopexie (ridicare de sani), se efectueaza pentru rezolvarea ptozei mamare (sani lasati) si asimetrie daca exista.
Problema de ptoza mamara (sani lasati) este intalnita la femei care au suferit modificari importante in greutate, pierderea elasticitatii, scaderea consistentei si fermitatii.
Operatia se efectueaza cu sau fara implant mamar prin una dintre cele 3 tehnici cunoscute in mastopexie: incizie periareolara, incizie periareolara si vertical (lollipop), incizie in forma de ancora (T inversat). Alegerea tehnicii de ridicare depinde de gradul ptozei mamare.
Inteventia se face sub anestezie generala si dureaza intre 2-4 ore in functie de complexitate, si necesita spitalizare de 1 zi.
Complicatii
Ca orice interventie chirurgicale, operatie de mastopexie implica riscuri de anestezie generala, riscuri chirurgicale intra si post operatorie (sangerare, hematoame, infectii, necroze tegumentare, afectarea sensibilitatii, …) , dar se vor lua toate masurile pentru a le evita.
Inainte de operatie
Pacienta trebuie sa se prezinte la chirurgul plastician pentru a evalua stare generala de sanatate, a discuta particularitatile cazului, tipul de mastopexie. Dupa consultatie daca se stabileste operatie, pacienta trebuie sa faca analize de sange ,ecografie mamara, electrocardiograma, radiografie pulmonara.
Dupa operatie
Pacienta va primi tratament analgezic pentru combaterea durerii, antibiotic, protector gastric si alte medicamente daca este necesar.
A doua zi se va face primul pansament si pacienta pleaca acasa cu recomandari.